Veiligheidstips SportU

Nieuwe mensen ontmoeten is spannend, leuk en motiverend maar je moet altijd voorzichtig zijn als je omgaat met iemand die je (nog) niet kent. Gebruik je gezonde verstand en stel jouw veiligheid voorop, of je nu je eerste berichten uitwisselt, of iemand persoonlijk ontmoet. Hoewel je het gedrag van anderen niet kunt controleren, zijn er toch een aantal dingen die je kunt doen om je SportU ervaring veilig en daardoor ook prettiger te laten verlopen.

1. Online veiligheid

Stuur nooit geld en deel geen financiële informatie

Stuur nooit geld, vooral niet via een bankoverschrijving, zelfs niet als de persoon in kwestie beweert dat het een noodgeval is. Geld overschrijven is hetzelfde als contant geld sturen,  het is bijna onmogelijk een transactie ongedaan te maken of het geld te traceren. Deel nooit informatie die kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot jouw financiële rekeningen. Rode vlag, dus nooit op ingaan! Meld het ons onmiddellijk als een andere gebruiker jou om geld vraagt.

Bescherm je persoonlijke gegevens

Deel nooit persoonlijke informatie, zoals jouw burgerservicenummer, jouw thuis- of werkadres, of gegevens over jouw dagelijkse routine (bijvoorbeeld dat je elke maandag naar een bepaalde sportschool gaat) met mensen die je niet kent. Beperk, als je kinderen hebt, de informatie die je deelt over je kinderen op jouw profiel en tijdens het eerste contact. Vermijd het delen van gegevens als de namen van jouw kinderen, waar ze naar school gaan, hun leeftijd of hun geslacht.

Blijf op het platform

Blijf voor jouw gesprekken het SportU platform gebruiken wanneer je iemand net leert kennen. De chatfunctie is compleet versleuteld en dus niet leesbaar voor anderen, zowel binnen als buiten SportU. Mochten er gebruikers zijn met minder goede intenties, proberen zij vaak het gesprek gelijk over te hevelen naar SMS, berichtenapps, e-mail of telefoon. Als je op het SportU platform blijft communiceren, kun je ons altijd inschakelen indien je bij iemand minder goede intenties vermoedt.

Pas op met verzoeken uit andere landen

SportU is er juist voor contacten te leggen in de regio waardoor de drempel om te gaan sportenkleiner wordt. Kijk uit voor partners die beweren uit jouw land te komen, maar ergens anders vastzitten, vooral als ze vragen om financiële hulp om naar huis terug te keren. Rode vlag, dus nooit op ingaan!

Rapporteer alle verdachte en aanstootgevende gedragingen

Wij nemen jouw veiligheid zeer serieus en spannen ons ervoor in dat jij dat ook zo ervaart. Jij weet zelf wanneer iemand de grens heeft overschreden en wanneer iemand dat doet, willen wij dat ook graag weten. Wij vragen dan ook van jou dat je iedereen die onze voorwaarden schendt, zelf blokkeert en aan ons rapporteert. Hier zijn een paar voorbeelden van schendingen:

  • Verzoeken om geld of donaties
  • Minderjarige gebruikers
  • Intimidatie, bedreigingen en aanstootgevende berichten
  • Ongepast of schadelijk gedrag tijdens of na een persoonlijke ontmoeting
  • Frauduleuze profielen
  • Spam of aansporingen tot koop, inclusief links naar commerciële websites of pogingen om producten of diensten te verkopen

Jij kunt alle zorgen over verdacht gedrag afkomstig van een profielpagina of berichtenvenster aan ons melden. Bekijk onze community-richtlijnen voor meer informatie.

Bescherm jouw account

Kies een sterk wachtwoord en wees altijd voorzichtig wanneer je je vanaf een openbare computer of een computer die je met anderen deelt aanmeldt op jouw account. SportU zal je nooit een e-mail sturen waarin om jouw gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd. Als je een e-mail ontvangt waarin om jouw accountgegevens wordt gevraagd, dit graag onmiddellijk te melden!

2. In persoon ontmoeten

Heb geen haast

Neem wat tijd en leer de ander kennen voor je ermee instemt elkaar te ontmoeten. Wees niet bang om vragen te stellen om eventuele rode vlaggen op het spoor te komen. Een telefoon- of videogesprek kan een nuttig screeningsinstrument zijn voorafgaande aan een ontmoeting.

Ontmoet iemand in het openbaar en ga naar een sportlocatie/studio

Ontmoet elkaar de eerste keer op een (drukke) openbare plaats — nooit bij jou thuis, bij degene met wie je hebt afgesproken thuis, of op een andere privélocatie.

Laat vrienden en familieleden weten wat je van plan bent

Laat een vriend of familielid weten wat je van plan bent, waar je heen gaat en wanneer. Zorg ervoor dat je jouw telefoon altijd bij je hebt en dat deze opgeladen is. Het klinkt wellicht wat overdreven in relatie tot het samen gaan sporten maar zeker in het geval van een eerste ontmoeting met een (nog) niet bekend iemand, is enige voorzichtigheid altijd op zijn plaats.

Houd controle over jouw vervoer (indien van toepassing)

We willen dat jij zelf de controle hebt over hoe je van en naar jouw afspraak komt, zodat je kunt vertrekken wanneer je maar wilt.

Ken jouw beperkingen

Na het sporten kun je wellicht nog ergens (buiten de studio of sportlocatie) samen gaan socializen. Wees je bewust welke effecten drugs of alcohol specifiek op je hebben — ze kunnen jouw oordeel en jouw alertheid aantasten. Als degene met wie je hebt afgesproken probeert je onder druk te zetten om drugs te gebruiken of meer te drinken dan jij wilt, moet je voet bij stuk houden, het samenzijn beëindigen en het ons rapporteren.

Ga weg wanneer je je ongemakkelijk voelt

Het is oké om jouw afspraak te beëindigen als je je ongemakkelijk voelt. Sterker nog, het is aan te bevelen. Als je intuïtie je vertelt dat er iets niet in de haak is of je je onveilig voelt, zorg ervoor dat je weggaat en maak een melding bij ons over het voorval.

3. Informatiebronnen voor hulp, ondersteuning en advies

Onthoud dat, zelfs als je deze tips opvolgt, geen enkele methode voor risicobeperking perfect is. Als je een negatieve ervaring hebt, weet dan dat het niet jouw schuld is en er hulp beschikbaar is. Rapporteer eventuele incidenten direct aan SportU. Als je denkt dat je direct gevaar loopt of noodhulp nodig hebt, bel je 112 of delokale politie.

Wij zijn er voor jou en bereikbaar via:

SportU Benelux BV

Olympisch Stadion 24-28

1076 DE  Amsterdam   -   Nederland

Email: support@sportu.eu