SportU tips tegen spierpijn

Wat te doen tegen spierpijn? 5 anti spierpijn tips

11 april 2021

Wat is spierpijn?

Spierpijn is een natuurlijk proces dat iedereen in zijn leven wel een keer zal ervaren. Doordat je je lichaam zwaar hebt belast tijdens een training bijvoorbeeld, gaat je lichaam hard werken om je spieren weer zo snel mogelijk te laten herstellen.

Na een intensieve workout maak je kleine (micro)scheurtjes in je spieren. Je lichaam reageert er meteen op en gaat beginnen met het herstellen van die kleine scheurtjes.

Spierpijn zonder reden?

Het overkomt je weleens, je hebt veel last van spierpijn ook al heb je helemaal niet gesport. Waar komt dat dan toch vandaan? Er zijn meerdere antwoorden:

  1. Verkeerd geslapen – als je een paar uurtjes in een verkeerde houding hebt geslapen kan het zijn dat je wakker wordt met een stijve nek, bijvoorbeeld.
  2. Stress – als je gestrest bent bouw je spanning op in je nek en schouders dus kan het zijn dat je daar wat spierpijn voelt.
  3. Griep – spierpijn kan ook een symptoom zijn van griep. Door de griep ontstaat er een ophoping van afvalstoffen in de spieren waardoor je last kan krijgen van pijn, kramp of een stijf gevoel in je spieren.
  4. Kneuzing – bij een kneuzing zwelt de spier op, waardoor je minder makkelijk kunt bewegen. Het voelt als spierpijn, maar het kan ook zijn dat je je knie of pols gestoten of verzwikt en voel je nu pas de ‘pijn’.

Wat te doen om spierpijn te verzachten? Dit zijn onze tips!

Je kan het niet altijd vermijden, vaak wordt een heftige workout gevolgd door spierpijn. Een beetje pijn na een training kan ook wel lekker zijn maar soms is het zo heftig dat je je bed niet meer uit kunt komen en je je volgende workout een dag (of twee) moet verschuiven. Op zo’n moment wil je maar één ding weten: wat kan ik doen om mijn spierpijn te verminderen?!

SportU gezonde maaltijd

Voeding

Eet (genoeg) proteïne voor én na een training. Op de dagen waarop je traint heb je meer calorieën nodig dan op een gewone dag, je spieren hebben eiwitten nodig om te groeien maar ook om te herstellen. Voorbeelden van voeding met veel eiwitten zijn kwark met banaan en nootjes, een gekookt ei of een smoothie met yoghurt en lekker veel vers fruit. Na je workout kan je het beste 30-40 minuten wachten tot je iets eet.

Slaap

Een goede (nacht)rust is iets dat je zeker nodig hebt na een zware workout. Uit onderzoek blijkt dat je meer last van spierpijn hebt wanneer je niet genoeg of goed genoeg slaapt. Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen en doen dit voornamelijk als je slaapt. Dus, heb je last van spierpijn? Blijf dan nog even lekker liggen als het kan 😏

SportU hydratie

Water, water, water

Het is zo ontzettend belangrijk dat je voldoende water drinkt, eigenlijk altijd, maar ook zeker tijdens en na een training. Hierdoor blijven je spieren veel soepeler!

Bewegen

Ja, een goede nachtrust is belangrijk maar daarbij is het ook goed om te blijven bewegen. We snappen dat het lastig is om dat te doen, het liefst wil je dan lekker op de bank liggen en zo min mogelijk bewegen de hele dag, maar geloof ons, bewegen helpt echt. Als je niet beweegt verminder je de doorbloeding van je spieren waardoor je spieren trager zullen herstellen.

SportU stretch

Een goede warm up en cool-down

Sporten met spierpijn is niet fijn. Daarom is het zo belangrijk om een goede warming up en cool-down te doen. Sommige mensen slaan deze stappen over maar dat moet je juist niet doen. Door een goede warming up voor je workout te doen zullen je spieren minder snel verzuren tijdens je training omdat ze al voorbereid zijn op de inspanning die gaat komen.

Een cool-down zorgt er na je training voor dat je bloedcirculatie verbeterd zodat je spieren rustig kunnen herstellen.

 

Wil je meer tips over training en voeding? Vergeet je dan niet aan te melden in de SportU Facebook groep vol met gemotiveerde, gelijkgestemde vrouwen.

Inspireer en raak geïnspireerd! 🤩

https://www.facebook.com/groups/sportucommunity/