SportU Health

Voorkom onnodige stress en verspilde energie

18 december 2020

Het einde van een heel vreemd verlopen jaar nadert, een jaar dat zeer ingrijpend is geweest. Normaal gesproken een periode van feestelijkheden en vakantiegevoel maar nu compleet anders. Alles ligt plotseling stil, winkels en restaurants gesloten en zelfs het samen sporten met andere vrouwen wordt geminimaliseerd. Allemaal ingrediënten die tot een stressvolle tijd kunnen leiden in plaats van het kunnen bijtanken voor het nieuwe jaar. Daarom is het nu dé tijd om alert te blijven en je niet te laten meeslepen door kleine ergenissen, gewoon een beetje oefenen om mentaal gezond te blijven zodat die frisse start van 2021 toch een feit zal zijn. 

Om beter met situaties en je eigen emoties om te gaan, kan je de R.E.T.-methode toepassen. R.E.T. staat voor Rationele Effectiviteits Training en is een methode om ongewenst gedrag of ongewenste emoties om te buigen naar een effectiever gedrag of effectievere emoties. Door je gedachten te veranderen ga je effectiever en positiever met vervelende situaties om. Hierdoor heeft dit een minder negatief effect op je (mentale) gezondheid.

Stress

Oefening R.E.T.-methode:

Stap 1. Irrationele gedachten

Welke irrationele gedachten kun je hebben? Schrijf de meest herkenbare gedachten op en kijk welke nadelen ze hebben voor jou en je omgeving.

 

   Welke situatie herken ik?  Welke nadelen?
1.     Extreem perfectionisme    
2.     Ramp denken    
3.     Snel gefrustreerd raken    
4.     Voortdurend op zoek naar waardering    
5.     Hoge eisen stellen aan jezelf en aan anderen    

 

Stap 2. ABC schema

Beschrijf een situatie waarin je een van bovenstaande gedachten tegenkwam?

A. Waardoor voelde je je gespannen, geïrriteerd of gestresst? Wat was de situatie?

B. Wat waren de gedachten?

C. Wat waren je gevoelens?

D. Welk gedrag vertoonde je?

E. Hoe wil je je voelen in deze situatie en welk gedrag hoort daarbij?

F. Welke gedachten (B) irrationeel zijn en vervang ze door rationele gedachten.

Gedachte bij B  Rationele gedachten
   
   
   

 

G. Ervaar wat deze rationele gedachten met je doen en probeer deze toe te passen.

Change1

Positieve Affirmaties

Een andere methode die je kunt trainen om meer positieve gedachten te hebben, is om ‘s ochtends vroeg (bv. onder de douche) positieve affirmaties uit te spreken. Dit zijn korte zinnen met een positieve inslag die je brein programmeren een optimistische kijk op de dag (en het leven) te geven. Het is opmerkelijk te zien dat door zelf met deze affirmaties aan de slag te gaan, dit vaak leidt tot het aantrekken van gelijkgestemde vrouwen in je omgeving. Als je als affirmatie uitspreekt dat je graag een vrouwelijk sportmaatje wilt vinden om elkaar te stimuleren komt er opeens een vrouwelijk fitnessmaatje of vrouwelijke hardlooppartner op je pad.

Dit programmeren kan je bijvoorbeeld helpen om een gezonde lifestyle vol te houden, positief in het leven te staan, je dromen waar te maken, meer van jezelf te houden, meer geluk en liefde te ontvangen, rijkdom toe te laten, nieuwe kansen te creëren en meer succes te behalen.

Enkele voorbeelden van positieve affirmaties zijn:

  • ik ben dankbaar voor hetgeen ik nu al heb
  • mensen houden van mij zoals ik ben
  • ik kies ervoor om gezond te zijn en heb een gezonde levensstijl
  • ik sta positief in het leven en heb vertrouwen in de toekomst
  • ik houd onvoorwaardelijk van mezelf, accepteer mijn gebreken en ben goed zoals ik ben

De affirmaties kun je ’s ochtends bij het begin van de dag hardop uitspreken bij het douchen maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er rustig de tijd voor te nemen, al dan niet met een rustig achtergrondmuziekje.

Op YouTube zijn er voldoende, rustgevende achtergrondmuziekjes te vinden op het gebied van meditatie, stress-relief, yoga of massage. Gebruik deze muziek om rustig te worden en de affirmaties in een fijne omgeving uit te spreken en te ervaren.

 

Auteur: Iboya Triz – deskundig partner SportU Health Team