Meer energie door SportU

Versla de vermoeidheid! Tips om jezelf weer op te laden

29 juli 2021

In deze vreemde tijd met heen en weer geslingerd worden tussen thuiswerken of juist weer op kantoor, de kinderen naar school of juist weer thuis en kunnen we met z’n allen gezellig groepslessen volgen of juist weer meer individueel, is het hectisch en dat kost veel (soms onnodige) energie.

Als al je energie verbruikt lijkt te zijn maar je moet nog een aantal dagen door voordat het weekend gaat beginnen, kunnen deze tips voor wat meer energie je wellicht wat verder helpen.

Velen van ons komen dan in een soort overlevingsstand terecht en dit leidt alleen nog maar tot een verder energieverlies en het lijkt erop dat een burn-out niet ver weg is als dit zo doorgaat.

SportU heeft eens uitgezocht welke mogelijkheden er zijn om toe te passen en te kijken of er een ommekeer kan plaatsvinden, met soms oplossingen die niet zo voor de hand liggen. Het gaat er natuurlijk om dat je meer energie krijgt van de activiteit dan dat het energie kost dus probeer eens uit te vinden welke tip voor jou het meeste rendement oplevert.

Omgang met dieren

Hoe krijg je meer energie van de omgang met dieren vragen veel mensen zich af? Hierbij komen zaken naar voren als het fysiek trainen met beesten, het buiten-zijn en de interactie tussen mens en dier werken dermate ontspannend dat je er juist heel veel energie van kunt krijgen, mits je natuurlijk wel een dierenvriend bent en de nabijheid van dieren als fijn ervaart. Het spelen met huisdieren is stres verlagend maar dit geldt ook voor paardrijden of trainen met paarden, stukken wandelen met de hond of zelfs het africhten van roofvogels om de luchtvaart te beschermen. Mocht je echter niet zo heel relaxed in een stal staan met 2 paarden om je heen, sla dan vooral deze tip over en ga door naar de volgende.

SportU tuinieren

Lekker tuinieren of binnen met planten bezig zijn

Een vraag die regelmatig naar voren komt is: kan ik meer energie krijgen door te gaan tuinieren? Het antwoord is ja en ligt besloten in het feit dat tuinieren positief uitwerkt op het verlagen van de stresshormonen alsmede het humeur en wel al na circa 30 minuten. Voor de mensen met ‘groene vingers’ betekent dit dat men zich snel ontspannen, energiek en optimistisch voelt. Het bijkomend voordeel van buiten tuinieren ligt in het feit dat het lichaam dan ook nog in staat is om Vitamine D aan te maken, mits de zon schijnt, maar voor het verkrijgen van meer energie kan men ook lekker binnen met planten bezig zijn.

Massage gecombineerd met aromatherapie

Een massage gecombineerd met aromatherapie verlaagt de stresshormonen in het lichaam en is het lichaam zeer goed in staat de batterij weer op te laden. Dus meer energie krijgen door de ultieme ontspanning is voor veel mensen het beste van twee werelden. De geuren van de aromatherapie werken als een katalysator tijdens de massage waardoor de sessie relatief kort kan duren.

GRIZZ Energy GUm.JPG

Energie kauwgom (of Energy Gum)

Veel van de reeds genoemde tips maar ook tips die verderop aan de orde komen, bereiken het volle resultaat na een wat langere tijd. Een energie kauwgum (of cafeïne kauwgum) wordt sneller opgenomen aangezien dit via het mondslijmvlies gaat in plaats van door het maag-darmkanaal (denk aan energiereepjes of energy drinks). Hierdoor zal de werking ook sneller voelbaar zijn. Voor veel mensen betreft dit nog een relatief onbekende energie oppepper, een tip voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding betreft is GRIZZ Energy Gum. Deze energie kauwgom bevat de hoogste dosis cafeïne (80mg) voor een relatief lage prijs.  

Vooral mensen die moeten overwerken, nachtdiensten in de zorg draaien, lange stukken autorijden (ook richting vakantieadres) met volle focus op de weg alsmede lang studerende jongeren die meer baat hebben bij een snelle energieboost.

Luisteren naar muziek of erbij dansen

Ook hier geldt weer, stress verlagen waardoor er meer energie voor terugkomt want stress is één van de grootste energievreters. Muziek en dansen leiden ertoe dat de stress wordt verlaagd. Door te luisteren naar muziek wordt de bloeddruk verlaagd evenals de stresshormonen Adrenaline en Cortisol waardoor je energiepeil weer stijgt. Bij deze tip is het opvallend dat het tempo (niet van de muziek) van die stressverlaging veel sneller gaat dan in veel andere gevallen namelijk soms al na enkele minuten! Over het algemeen werkt het ook nog goed op je humeur dus fijn voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen.

SportU hardlopen

Recreatief fietsen of wandelen

Recreatief fietsen en wandelen bieden grote voordelen op het gebied van stressreductie en energieherstel. Doordat deze rustige inspanning zowel een fysieke- als emotionele ontspanning oplevert, zijn wandelen en fietsen echte energieboosters. Er is echter wel een onderscheid te maken tussen deze twee activiteiten aangezien het wandelen (met rusten onderweg) een kortstondiger energieboost oplevert en dus vaker zal moeten worden herhaald. Bij het fietsen is de inspanning vaak iets groter waardoor er een snellere verlaging van de stresshormonen Adrenaline en Cortisol optreedt in relatie tot wandelen. Het spreekt voor zich dat de energievoordelen zoals hier omschreven niet cq. in mindere mate van toepassing zijn als men gebruik maakt van een e-bike maar juist meer indien men een spinning-les volgt (dit valt echter meer in de categorie sport en bewegen).

Slaap

Waar krijg je energie van bij rusten? Antwoord is: Slaap! Slecht slapen zorgt voor een mindere regeneratie van het lichaam waardoor je steeds iets meer energie verliest. Resultaat is het minder goed herstellen plus minder reserves opbouwen voor de volgende dag. Zorg er dus voor dat je rustig richting de nacht gaat, kijk minstens een kwartier van tevoren niet meer op je mobiel en vaak direct na het TV kijken je bed inrollen is ook niet ideaal. Voor veel vrouwen is nog even wat lezen in bed een ideale afschaling van de dag maar wat rustige muziek luisteren kan natuurlijk ook heerlijk ontspannend werken.

Bewegen of intensief sporten?

Veel vrouwen die overdag thuis zijn bewegen ongemerkt al een heel groot deel van de dag, bij het boodschappen doen, kinderen halen en brengen van school en om het huishouden draaiende te houden. De vrouwen met een overwegend zittend beroep of die minder bewegen door het thuiswerken, zullen er echt op uit moeten om te gaan bewegen en zo de vermoeidheid en stress te reduceren. Er zijn natuurlijk wel heel coole thuiswerk-mogelijkheden te creëren, bijvoorbeeld door een spinningfiets waar je je laptop op kunt zetten en die beschikt over een telefoonhouder. Dit soort bijzondere thuiswerkplekken worden natuurlijk niet door elke werkgever ter beschikking gesteld maar er komt wel steeds meer aandacht om het té lang stilzitten te vermijden. Zorg ervoor dat je niet gelijk als een malle tekeer te gaat in de sportschool want ook bij een lagere intensiteit, mits wel regelmatig uitgevoerd, is er veel energiewinst te behalen. Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door het lichaam. Dit resulteert in extra energie maar tevens een verbeterde slaapkwaliteit, minder vermoeidheid en een toename in mentale weerbaarheid.

Gezond eten SportU

Vullen of voeden?

Cruciaal bij het verkrijgen van energie uit voeding is de houding ten opzichte van jezelf bij alles wat je tot je neemt, ben ik mijn lichaam aan het vullen of voeden?

Het is tegenwoordig bij het verkrijgen van de juiste hoeveelheden voedingstoffen best een uitdaging. In veel verpakte levensmiddelen is de voedingswaarde beduidend onder het niveau van hetgeen je dagelijks moet binnenkrijgen en de hoeveelheden toegevoegde suikers, ongezonde zoetstoffen, smaakversterkers zijn soms schrikbarend hoog. Voeg hierbij het ontbreken van veel vitamines, mineralen en antioxidanten en je kunt je voorstellen dat we steeds kritischer moeten kijken op verpakkingen dat we zo hoogwaardig mogelijke voeding kopen en bereiden.

In veel gevallen krijg je méér gezonde voeding binnen met een plantaardig dieet met veel verse groenten, zaden/noten en fruit! In plantaardige producten zitten namelijk een stuk meer vitamines, mineralen en antioxidanten dan in dierlijke producten. Toch is het ieders keuze om dierlijke producten te integreren in je uitgebalanceerde dieet danwel een meer hybride vorm na te leven met een mix van beide werelden. Het is tegenwoordig niet verkeerd je voeding aan te vullen met een goede multivitamine, een ester-C en wat omega-3 waarbij bij dat laatste de vloeibare vorm (dus geen gel capsules) de voorkeur verdient. Tenslotte completeert voldoende water het geheel om dehydratatie te voorkomen en de vochtbalans op peil te houden.

 

Wil je meer tips over training en voeding? Vergeet je dan niet aan te melden in de SportU Facebook groep vol met gemotiveerde, gelijkgestemde vrouwen.

Inspireer en raak geïnspireerd! 🤩